WWW1 pracovní záloha

Přijímací řízení na lyceum 2023

Časté otázky k přijímacímu řízení

Pro první kolo přijímacího řízení je možno podat přihlášky na dvě střední školy (dva obory vzdělání). 

Formulář přihlášky může poskytnout vaše základní škola. Pokud základní škola používá školní systém (např. Škola OnLine), dostanete přihlášku již vyplněnou včetně známek a QR kódu se všemi informacemi. Taková přihláška usnadní středním školám evidenci uchazečů. Pokud základní škola vyplněnou přihlášku s QR kódem vystavit neumí, je možno přihlášku v elektronické podobě stáhnout na webu MŠMT a vyplnit ručně.

Pokud nemáte přihlášku vytištěnou ze základní školy se všemi potřebnými údaji, vyplníte přihlášku ručně. Přihláška se vyplňuje v rozsahu uvedeném na stanoveném tiskopisu přihlášky pro denní formu vzdělávání (růžový podtisk). Na tiskopisech přihlášky se uvádějí obě školy (a oba obory vzdělání), na které se uchazeč hlásí. Když se žák  hlásí jen na jednu školu (obor vzdělání), druhou školu (obor vzdělání) nevyplňuje. K přihlášce je možno přiložit rozhodnutí o zdravotním znevýhodnění, pokud je uchazeč osobou zdravotně znevýhodněnou, nebo doporučení školského poradenského zařízení obsahující podpůrná opatření pro nezbytné úpravy přijímacího řízení v případě, že jde o uchazeče se speciálními vzdělávacími potřebami. 

Obě vyhotovení (pro každou školu jedno) uchazeč a zákonný zástupce podepíší a základní škola na obou vyhotoveních potvrdí výpis známek z vysvědčení. Potvrzení školy lze nahradit přiložením ověřených kopií vysvědčení. 

Pro naši školu uveďte:

  • název školy Waldorfská základní škola a střední škola Dobromysl z.ú. 
  • adresa Husova 1126/43, 301 00 Plzeň
  •  obor „Kombinované lyceum“, kód oboru 78-42-M/06

V uvedené kolonce uvedete vybraný termín školního kola přijímací zkoušky. Termín vyplňujete zejména v případě, kdy se hlásíte na dvě školy se školní přijímací zkouškou a mohlo by dojít ke kolizi termínů.

 Termíny školního kola (ústního pohovoru) Waldorfského lycea budou upřesněny později. 

Není,  pořadí škol pouze určuje, na které škole bude uchazeč skládat jednotnou přijímací zkoušku.

 13. dubna 2023 vykoná uchazeč jednotnou přijímací zkoušku z českého jazyka a matematiky nprvní škole14. dubna 2023 vykoná jednotnou přijímací zkoušku  na druhé škole . Pro obě školy se počítá lepší výsledek z obou dnů.

O volbě školy rozhodne uchazeč po vyhlášení výsledků uplatněním svého zápisového lístku.

Není. Do tiskopisu přihlášky se lékařský posudek doplňuje jen v případě, kdy se uchazeč hlásí na obor vzdělání, u kterého jsou podmínky zdravotní způsobilosti uchazeče ke vzdělávání stanoveny nařízením vlády č. 211/2010 Sb. Pro studium na Waldorfském lyceu lékařský posudek není potřeba.

Vyplněná přihláška se odevzdává v listinné podobě, případně ji lze doručit pomocí datové schránky.  Uchazeč nebo zákonný zástupce zašle či předá přihlášky na obě zvolené střední školy, na každou z nich po jednom vyhotovení. Přihláška musí být odevzdána (nebo doručena) nejpozději do 1. března středním školám, na které se uchazeč hlásí.

Ve druhé polovině března přijde z Waldorfského lycea pozvánka k přijímacímu řízení. Po absolvování přijímacího řízení budou výsledky zveřejněny na webu školy nejpozději do dvou pracovních dnů. 

Motivační dopis vypracuje uchazeč a doručí (možno i elektronicky) do školy nejpozději 14 dní před ústním pohovoremV rozsahu nejvýše jedné strany A4  představí sebe, své zájmy, úspěchy a motivaci ke studiu na naší škole. Součástí motivačního dopisu bude i aktuální fotografie uchazeče. Fotografie může být průkazová, ale nemusí – uchazeč může být např. zachycen při své oblíbené činnosti. Fotografie musí být aktuální (ne starší než několik měsíců) a musí na ní být dobře rozpoznatelný obličej uchazeče.

Uchazeči mají při ústním pohovoru možnost předložit portfolio svých prací – svá výtvarná, literární nebo jiná díla, diplomy, ročníkové práce, výsledky olympiád a soutěží, školní sešity, výrobky aj. Forma prezentace portfolia není dána. Portfoliem uchazeč ukazuje kreativitu, zaměření svých zájmů, úroveň svých dovedností, schopnost dosahovat cíle a schopnost sebeprezentace. Úsilí investované do přípravy portfolia také vypovídá o míře motivace ke studiu na waldorfském lyceu. Délku prezentace portfolia volí uchazeč úměrně tomu, že na celý pohovor je určeno 20 minut a portfolio je jen jednou z částí pohovoru.

Uchazeč, který je žákem základní školy, obdrží zápisový lístek na své základní škole. V ostatních případech vydá na žádost uchazeče nebo jeho zákonného zástupce zápisový lístek krajský úřad příslušný dle místa trvalého bydliště uchazeče.

Každý uchazeč o vzdělání ve střední škole, který se účastní přijímacího řízení pro následující školní rok, obdrží pouze jeden zápisový lístek.

Svůj úmysl vzdělávat se v dané střední škole potvrdí uchazeč nebo zákonný zástupce nezletilého uchazeče odevzdáním zápisového lístku řediteli školy, který rozhodl o jeho přijetí ke vzdělávání, a to nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne oznámení rozhodnutí. Neodevzdá-li uchazeč do tohoto termínu zápisový lístek, právní účinky rozhodnutí o přijetí se ruší.

Zápisový lístek lze uplatnit jen jednou, nelze ho vzít zpět. 

To neplatí v případech kdy:

  • uchazeč chce uplatnit zápisový lístek na jiné střední škole, kde byl přijat na základě kladného odvolání;
  • uchazeč již uplatnil zápisový lístek v rámci přijímacího řízení do oborů s talentovou zkouškou a následně byl přijat do oboru vzdělání na „klasické“ střední škole (nevztahuje se na ně § 62 nebo § 88 školského zákona).

Při zaslání zápisového lístku doporučeně poštou je dokladem o podání podací lístek z pošty, přijetí je možno telefonicky nebo mailem ověřit ve škole. Při osobním předání zápisového lístku ve škole si může předávající vyžádat jeho potvrzenou kopii.

Proti rozhodnutí o nepřijetí se můžete  odvolat do tří dnů od písemného doručení dopisu o nepřijetí k ředitelce školy. 

  • Pokud nebudete přijat z kapacitních důvodů, můžete být dodatečně přijati na místa výše umístěných žáků, kteří neodevzdali zápisový lístek. 
  • Pokud žák nesplnil podmínky přijetí, odvolání nebude vyhověno ani v případě uvolněné kapacity.
Pokud nebude po prvním kole a případných odvoláních naplněna kapacita třídy 30 žáků, může škola vyhlásit druhé kolo přijímacího řízení. Informace o případném druhém kole budou vyvěšeny na stránkách školy.

 

Škola může vyhlásit druhé kolo, pokud v prvním kole nebude naplněna kapacita třídy.

Informace o průběhu druhého kola budou zveřejňovány na webových stránkách. Pokud zanecháte svůj kontakt vyplněním formuláře na úvodní stránce školy skoladobromysl.cz , dostanete upozornění na nové informací emailem

 

Stejná jako v prvním kole. Na přihlášce musí být vyplněna pouze jedna škola. Lze podat více přihlášek na více škol, počet škol ve druhém kole není omezen.

Přihláška je stejná jako v prvním kole, vyplňujete pouze jednu školu a uvedete, že se jedná o druhé kolo. Uchazeč a zákonný zástupce se podepíší a základní škola potvrdí výpis známek z vysvědčení. Potvrzení školy lze nahradit přiložením ověřených kopií vysvědčení. 

Potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti na přihlášce ke studiu není potřeba.

Pokud bude vyhlášeno druhé kolo, pro naši školu uveďte:

  • název školy Waldorfská základní škola a střední škola Dobromysl z.ú. 
  • adresa Husova 1126/43, 301 00 Plzeň
  •  obor „Kombinované lyceum“, kód oboru 78-42-M/06